Senior-Citizen University of Fengxian / Atelier GOM
























However, high-rise tower is absolutely not the best form of senior-citizen universities. Our team designed flat level standard floors according to the unique landscape orientation of site.  We also tried to keep a row of large camphor trees that have grown on the site for decades.

As a response to this character of the site, the main building is divided into east building and west building connected by an atrium. Two corridors across the atrium ensure the circulation system to be continuous. The preserved camphor trees as well as atrium covered by aluminum perforated plates remain at variance with the elegance of east and west buildings.

Axon Section

The schematic design of plans includes eight flat stories with no concave-convex like form, achieving an overall steady and mild effect. The building is composed of east building and west building, connected by small internal patios every two floors as an elevator hall with cantilevered structure.

In addition to ordinary classrooms, numbers of large column-free spaces are needed in the senior-citizen university such as ballroom, theatres, bookstore, lecture halls, large conference rooms, gymnasiums, etc.

Ground Floor Plan

On the premise of ensuring reasonable structural module and circulation system, the rule of the plan is “large-space classrooms are surrounded by small-space ones”. Also, the rule of structure layout is “small spaces with complete outer structural frame ” as well as “large space with inner reduced columns”.

Perspective Section

The appearance of the building is elegant Art Deco style. Arch windows of the west facade, corner chamfered balconies of the south facade, arches of the veranda, north facade, and deep window openings on both sides of the atrium, the designing of all these elements is trying to avoid Modernism which is popular but “cold”.

Elegance is always appropriate when designing architectures for senior people. The exterior facade was intended to be decorated with rough tiles, but the tiles have almost been “blacklisted” of the exterior thermal insulating surface construction.

The appearance of imitating brick is the result of nearly twenty times of natural stone coating sample testing. The atrium is constructed of steel structure and metal corrugated perforated plate.

It is the opposite side of the elegant Art Deco style, while reflecting the order of classic and balance at the same time. The only places where reveals the audacity of Modernism, are the over six meters high cantilever structures of east and west entrance. Even so, the architect still carefully pays respect to Louis Kahn by the decorations on the top of cantilevered canopy.

© Wei He

  • Architects

    Atelier GOM

  • Location

    Hua Yuan Lu, Fengxian Qu, Shanghai Shi, China

  • Category

    Educational Architecture

  • Lead Architect

    Jiajing Zhang

  • Design Team

    Wenbin Xu, Cong Xu

  • Area

    39458.0 m2

  • Project Year

    2017

  • Photographs

    CreatAR, Wei He, Jiajin Zhang

Поделиться:
Поделиться в facebook
Facebook
Поделиться в twitter
Twitter
Поделиться в linkedin
LinkedIn