The Phirun Proiprai (Falling Rain) Dormitory / Rural Development Workshop University


































Text description provided by the architects. In the midst of the mountains of Ta Song Yang district, Tak Province, on the Burmese-Thai border, stands a branch of the Baan Nhong Bua School. For over a decade, the branch school has been providing education for ethnic children living in the area.  However, as the branch school is located nearly ten kilometers away from the surrounding villages, traveling daily to school proves to be a near impossible task for the children, so many have simply chosen to abandon their education.

Courtesy of Rural Development Workshop

Today, only around 70 students — ranging from kindergarten to primary levels — attend the branch school. To offer a better access to education for these ethnic children, the school came up with a simple solution: to build a small dormitory to accommodate those who cannot make the daily commute. The Volunteers for Rural Development Camp from the Faculty of Architecture, Chulalongkorn University was given the opportunity to design this 20-person dormitory for the school.

Front Elevation

Side Elevations

The project, with its many limitations such as difficulty in transportation, limited budget, and lack of electricity, required a considerable amount of care and tremendous effort. Together with the villagers, who taught the volunteers practical knowledge which cannot be found within university walls, the “Phirun Proiprai” (Falling Rain) Dormitory was completed within 28 days of construction.

Courtesy of Rural Development Workshop

The Phirun Proiprai Dormitory is a 3.35×9.6 meters dormitory, with two 1.2 meters cantilevered balconies. The floor is raised two meters above the ground, leaving the space underneath for extra usage. The dormitory is a combination of three structural systems that were chosen according to constructional conditions: wood, concrete, and metal. Prefabricated concrete slabs were used for flooring. Experimenting with local materials, volunteers used bamboo wood to construct the dormitory walls. 

Longitudinal Section

The Phirun Proiprai Dormitory was built with the hope to provide children of an ethnic minority in the area better access to education, and to serve as an arena wherein volunteers can learn invaluable lessons outside the confines of a classroom.  We, the volunteers, were fortunate enough to be able to pursue our dreams of becoming future architects. We hope that, using what little skills we have, the Phirun Proiprai Dormitory can be part of a small effort to allow those living in marginal areas the opportunity to pursue theirs as well.

Courtesy of Rural Development Workshop

  • Architects

    Rural Development Workshop

  • Location

    Bann Nhong Bua school, Bann Mor Klue Kee branch, Mae Usu, Tha Song Yang, Tak, Thailand

  • Category

    Extension

  • Team Members

    Kanes Nipatthiranant / Natdanai Tumpanuwat / Arituch Chainilpan / Thanatip Siriphonlai/ Kita Thapanaphannitikul / Pholkrit Visitsartkul / Natdanai Plewma / Sansang Chuaychu / Peerawich Thantawiroon / Passakorn Kasipol / Passavit Vittayathavornvong / Tiwat Kleawpatinon / Kanin Or. Suthamanuswong / Krittamet Suksomprasong / Potchara Kasemsattayakorn / Siraphop Supavita / Jitawat Saowapan with all the particiapants of the 81st Design Built Camp

  • Area

    32.16 m2

  • Project Year

    2018

Поделиться:
Поделиться в facebook
Facebook
Поделиться в twitter
Twitter
Поделиться в linkedin
LinkedIn